Pasta jajeczna

Kategoria: Przekąska

Pasta jajeczna to bardzo prosty dodatek do posiłków, który łatwym sposobem przygotujemy w zaciszu własnego domu. Do przygotowania takiej pasty możemy zaprosić dzieci, które z chęcią pomogą nam przy tym zadaniu – rodzinne gotowanie jest to coś, co jednoczy. Pasta jajeczna jest bardzo delikatna i idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Gotową pastę jajeczną możemy przechować w szklanym opakowaniu około 3 dni.

Czas gotowania: 7 min Czas przygotowania: 10 min
150 kalorii
6 porcji
Pasta jajeczna
Podziel się przepisem na pastę jajeczną ze znajomymi

    Składniki na pastę jajeczną:

  • 4 duże jaja
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Pęczek szczypiorku
  • Odrobina krojonej pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny

    Przygotowanie pasty jajecznej

  • Jajko należy ugotować na twardo, tzn. ok 8 minut po zagotowaniu wody. Po tym czasie zalewamy jajka zimną wodą i je obieramy z skorupek.
  • Obrane jaja kroimy w kosteczkę, można je również zblendować, jeśli wolimy gładszą konsystencję.
  • Do masy jajecznej dodajemy majonez, musztardę, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Kolejno do pasty dodajemy pokrojony drobno szczypiorek oraz świeżą natkę pietruszki. Wszystko jeszcze raz mieszamy. Nasza pasta jajeczna jest już gotowa i możemy nią smarować pieczywo.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe