Krewetki w wiórkach kokosowych

Kategoria: Przekąska

Krewetka to jeden z najpopularniejszych owoców morza. Jeszcze do niedawna kojarzył nam się z prestiżem, a dzisiaj dobrej jakości krewetki możemy zakupić w każdym większym hipermarkecie. Przyrządza się je na wiele sposobów. Są niezwykle popularne w kuchni śródziemnomorskiej oraz orientalnej. Krewetki w wiórkach kokosowych idealnie sprawdzą się jako przystawka lub przekąska na różnego rodzaju imprezy – spróbuj z nami.

Krewetki w wiórkach kokosowych
Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 10 min
340 kalorii
4 porcje

Składniki:

  • 20 krewetek
  • Szklanka mąki
  • Jajko
  • Szklanka bułki tartej
  • Szklanka wiórek kokosowych
  • Olej kokosowy
  • Pieprz cayenne

Przygotowanie:

  • Krewetki myjemy i osuszamy. Obtaczamy je delikatnie w mące.
  • Na drugim talerzu rozbijamy jajko widelcem i mieszamy żółtko z białkiem. Na trzecim talerzu mieszamy bułkę tartą z wiórkami kokosowymi.
  • Kolejno krewetki należy obtoczyć w jajku i w bułce tartej z wiórkami kokosowymi. Można panierować dwa razy. Posypujemy krewetki pieprzem cayenne.
  • Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy krewetki, około 3 minuty z każdej strony aż się zarumienią. Nasze krewetki o kokosowym smaku są już gotowe do podania.
Podziel się przepisem ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

paryskie makaronki

Paryskie Makaronki

sos guacamole

Sos Guacamole

sos pikantny

Sos Pikantny

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Zielona sałatka z warzyw

Zielona sałatka z warzyw

lody waniliowe

Lody waniliowe

Sprawdż też: Szybki, prosty i tani przepis na krążki cebulowe.

Inne przepisy kulinarne:

sos rodzynkowo-miodowy

Sos Rodzynkowo–Miodowy

włoska kanpka z szynką parmeńską

Włoska Kanapka

Frytki Belgijskie

Frytki Belgijskie

Creme Brulee

Creme Brulee

Panna Cotta

Panna Cotta

zawijance z kurczaka w-szynce parmenskiej

Zawijańce z Kurczaka