Krewetki w warzywach na słodko

Kategoria: Przekąska

Krewetki są bardzo dobrą alternatywą dla mięsa i ryb – zawierają mniej kalorii i są delikatne w smaku, ponadto są bogate w składniki odżywcze. Doskonale komponują się z warzywami oraz sosami. Słodycz marchewki podkreśli smak mięsa krewetek, a sos sojowy doda charakteru temu daniu. Jako dodatek możemy podać ryż albo makaron.

Krewetki w warzywach na słodko
Czas gotowania: 20 min Czas przygotowania: 15 min
340 kalorii
4 porcje

Składniki:

  • 16 krewetek
  • Dwie łyżki sosu sojowego
  • Dwie łyżki oleju roślinnego
  • Pół brokuła
  • 2 marchewki
  • Cebula
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy około 15 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cienko pokrojoną cebulę oraz marchewki. Obsmażamy, aż lekko się zblanszują.
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy krewetki, około 3 minuty z każdej strony.
  • Do patelni z warzywami dodajemy odcedzone brokuły oraz krewetki. Doprawiamy przyprawami oraz sosem sojowym. Smażymy jeszcze około 2 minut. Nasze danie jest gotowe.
Podziel się przepisem ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

udka po indyjsku

Udka po indyjsku

wloska salatka z parmezanem i serem kozim

Włoska sałatka

panierowane krażki cebulowe

Panierowane krażki cebulowe

gołabki wegetariańskie

Gołabki wegetariańskie

placek drożdżowy

Placek drożdżowy

łatwe ciasto ucierane

Łatwe ciasto ucierane

Sprawdż też: Szybki, prosty i tani przepis na krążki cebulowe.

Inne przepisy kulinarne:

surowka ogorkowo-cebulowa

Surówka ogorkowo-cebulowa

szynka zapiekana z makaronem

Szynka zapiekana z makaronem

domowa tortilla

Domowa Tortilla

tort cytrusowy

Tort Cytrusowy

pomaranczowa babka

Pomarańczowa Babka

jesienna sałatka z pieczoną dynią

Jesienna sałatka z pieczoną dynią