Kopytka selerowe

Kategoria: Przekąska

Kopytka to idealne danie na bazie ziemniaków i mąki, które polubi cała rodzina. Idealnie smakują jako danie główne (wtedy możemy polać je sosem), albo jako dodatek do mięs czy gulaszu. Razem z naszym przepisem odkryj kopytka ze smakiem selera. Jest to ciekawa alternatywa dla klasycznych kopytek – aromat selera dodaje niezwykłości temu daniu. Kopytka z selerem dobrze komponują się z sałatką z kapusty i sosem pieczeniowym.

Czas gotowania: 4 min Czas przygotowania: 30 min
370 kalorii
4 porcje
kopytka selerowe
Podziel się przepisem na kopytka selerowe ze znajomymi

    Składniki na kopytka selerowe:

  • 800g ziemniaków
  • Szklanka mąki
  • Seler
  • Jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżka masła
  • Słodka papryka

    Przygotowanie kopytek selerowych

  • Ziemniaki i seler myjemy a następnie obieramy. Ziemniaki kroimy na dużą kostkę, a seler w drobną kostkę.
  • Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, około 15 minut w uprzednio posolonej wodzie.
  • Składniki odcedzamy i mielimy. Gdy całkiem wystygną, wsypujemy mąkę, przeprawy i szczyptę soli. Wbijamy jajko. Zagniatamy z całości ciasto.
  • Gotowe ciasto dzielimy na części, z których formujemy wałki. Kroimy w kilkucentymetrowe kluski. Gotujemy je w osolonym wrzątku, około 3 minut od czasu gdy wypłyną na powierzchnię.
  • Ciepłe kluski podajemy np. polane roztopionym masłem lub sosem.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe