Kluski ze szpinakiem

Kategoria: Przekąska

Kluski ze szpinakiem doskonale sprawdzą się jako danie główne dla wegetarian, są pożywne i delikatne. W dodatku możemy podać je z warzywami i ulubionym sosem. Kluski szpinakowe będą także dobrym pomysłem dla osób, które cenią kluski jako dodatek do dań mięsnych. Delikatne nuty szpinaku dodadzą smaku każdej potrawie.

Czas gotowania: 3 min Czas przygotowania: 15 min
300 kalorii
3 porcje
Kluski ze szpinakiem
Podziel się przepisem na kluski ze szpinakiem ze znajomymi

    Składniki:

  • Litr bulionu warzywnego
  • 5 ziemniaków
  • 5 łyżek mąki
  • Pół opakowania szpinaku mrożonego
  • Jajko
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz

    Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy czosnek oraz szpinak. Smażymy aż woda ze szpinaku wyparuje. Często mieszamy. Odstawiamy aby wszystko wystygło.
  • Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy je w bulionie warzywnym około 15 minut. Odcedzamy i przestudzamy. Robimy puree. Odstawiamy.
  • Dodajemy szpinak, jajko oraz mąkę. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Zagniatamy całe ciasto i formujemy kulki.
  • Każdą z kulek gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minut od wypłynięcia. Danie podajemy posypane startym parmezanem.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe