Kluski śląskie

Kategoria: Przekąska

Kluski śląskie to jeden z najpopularniejszych dodatków w kuchni polskiej oraz śląskiej. Rolady w aromatycznym sosie, modra kapusta oraz tradycyjne kluski z dziurką to jedno z flagowych dań kuchni śląskiej. Z naszym przepisem przygotujesz idealne kluski śląskie. Idealnie komponują się z mięsem w sosie, ale można je również podać z samym sosem np. koperkowym i pomidorowym. Taka kompozycja idealnie sprawdzi się jako danie dla wegetarian.

Kluski śląskie
Czas gotowania: 3 min Czas przygotowania: 20 min
320 kalorii
4 porcje

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzone i obrane ziemniaki zgniatamy lub miksujemy.
  • Ziemniaki wkładamy do garnka i wsypujemy około 150 g mąki ziemniaczanej. Zagniatamy na jednolite ciasto, do czasu aż nie będzie się lepić. Możemy dodawać po odrobinie mąki.
  • Z ciasta formujemy lekko spłaszczone kulki, robimy palcem wgłębienie w środku.
  • W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Kluski wrzucamy na wrzątek, po kilka sztuk. Mieszamy. Po wypłynięciu gotujemy kluski około 2 minut, na małym ogniu. Nasze kluski śląskie są gotowe.
Podziel się przepisem na ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

ciasto kakaowo żurawinowe

Ciasto Kakaowo-żurawinowe

Ryż Po Chińsku

Ryż Po Chińsku

sałatka turecka na ciepło

Sałatka Turecka

sałatka z pieczonej papryki

Sałatka Z Pieczonej Papryki

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka Z Łososiem

Wiejskie ziemniaczki

Wiejskie ziemniaczki

Inne przepisy kulinarne:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

amerykańskie naleśniki

Amerykańskie Naleśniki

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Skrzydelka z kurczaka na ostro

Skrzydelka z Kurczaka