Grzanki

Kategoria: Przekąska

Za każdym razem, gdy robię sałatkę lub zupę, lubię dodawać grzanki do dań tego typu Moim zdaniem potrawy te smakują o wieeele lepiej z grzankami, zwłaszcza z tymi zrobionymi w domu i jeszcze ciepłymi. Więcej chrupania, więcej satysfakcji, więcej smaku i zabawy! Do tego przepisu dodałam suszoną bazylię i czosnek w proszku, ale możesz użyć przypraw, które chcesz.

Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 10 min
130 kalorii
10 porcje
Grzanki domowej roboty
Podziel się przepisem na grzankize znajomymi

Składniki na grzanki:

  • 1/4 szklanki masła
  • 12 kromek chleba
  • 1 łyżka stołowa suszonej bazylii
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

Przygotowanie grzanki

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C i usuń skórki z nieświeżych kawałków chleba.
  • W małym garnku roztop masło, odstaw na bok, dodaj suszoną bazylię i czosnek w proszku, sól i wymieszaj.
  • Posmaruj kromki chleba przygotowanym masłem i pokrój kromki chleba na małe kostki.
  • Rozłóż kostki chleba na blaszy do pieczenia. Piec w piekarniku przez 15 minut, aż do uzyskania brązowego koloru. Użyj ciepłych lub ochłodź przez chwilę. Grzanki są gotowe do podania z ulubioną sałatką lub innym daniem!
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Pieczone Ziemniaki

Pieczone Ziemniaki

zdrowy sos czosnkowy

Sos Czosnkowy

sos pesto domowej roboty

Sos Pesto

sałatka cezar

Sałatka Cezar

salatka grecka

Salatka Grecka

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Inne przepisy kulinarne:

Łatwy sos barbecue

Sos Barbecue

herbata z imbirem cytryną i miodem

Herbata z Imbirem

Parowki w Cieście

Parowki w Cieście

Klasyczne Burgery Wołowe

Klasyczne Burgery Wołowe

Ciasto na pizze

Ciasto na Pizze

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ