Gołąbki wegetariańskie

Kategoria: Przekąska

Gołąbki wegeteriańskie to dietetyczna alternatywa dla gołąbków z mięsem. W swoim składzie zawierają kaszę oraz grzyby. Tym daniem na pewno zaprocentujecie u znajomych, którzy są wegetarianami. Gotowe gołąbki można podać z sosem grzybowym lub pomidorowym – wszystko zależy od fantazji kulinarnej.

Gołąbki wegetariańskie
Czas gotowania: 20 min Czas przygotowania: 20 min
270 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na ze znajomymi

Składniki:

  • Główka kapusty włoskiej
  • Cebula
  • 250 g pieczarek
  • Pół szklanki kaszy pęczak
  • 4 łyżki oliwy
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  • Kapustę należy podzielić na liście. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, obgotować liście kapusty przez minutę.
  • Cebulę drobno kroimy i smażymy na oliwie. Dodajemy drobno skrojone pieczarki i smażymy z dodatkiem soli i pieprzu.
  • Kaszę pęczak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • Mieszamy cebulę, kaszę i pieczarki w osobnej misce.
  • Rozkładamy liść kapusty, lekko odcinając twardą część od nasady. Nakładamy porcję farszu i szczelnie zawijamy. Układamy ciasno w formie do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
  • Po upływie tego czasu nasze gołąbki wegetariańskie są gotowe.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

surowka ogorkowo-cebulowa

Surówka ogorkowo-cebulowa

szynka zapiekana z makaronem

Szynka zapiekana z makaronem

domowa tortilla

Domowa Tortilla

tort cytrusowy

Tort Cytrusowy

pomaranczowa babka

Pomarańczowa Babka

jesienna sałatka z pieczoną dynią

Jesienna sałatka z pieczoną dynią

Sprawdż też: Szybki, prosty i tani przepis na krążki cebulowe.

Inne przepisy kulinarne:

poledwiczki z zielonym pieprzem

Polędwiczki

kotlet schabowy z rusztu

Kotlet Schabowy

owocowe ptasie mleczko

Ptasie Mleczko

cytrynowy mus z kaszy mannej

Mus z Kaszy Mannej

domowe ciasto porzeczkowe

Ciasto Porzeczkowe

sos cebulowy

Sos Cebulowy