Gnocchi

Kategoria: Przekąska

Gnocchi to kluseczki, które są bardzo popularne w kuchni włoskiej. Można je również spotkać na terenie Czarnogóry, czyli na Bałkanach. Z naszym przepisem w bardzo prosty sposób zrobisz idealne gnocchi. Gotowe kluski można podać z sosem pesto, bardzo popularnym na terenie Italii. Również sprawdzają się one jako dodatek do mięs.

Gnocchi przepis
Czas gotowania: 30 min Czas przygotowania: 4 min
180 kalorii
3 porcje

Składniki gnocchi:

  • 600 g ziemniaków
  • 3/4 szklanki mąki
  • Jajko
  • Majeranek
  • Sól
  • Olej

Przygotowanie gnocchi:

  • Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy ziemniaki.
  • Ciepłe mielimy lub przeciskamy przez prasę. Dodajemy mąkę, jajko, majeranek i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto.
  • Gotowe ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na kawałki.
  • Kroimy w około centymetrowe kluski, które lekko zaokrąglamy. Gotujemy kluski około 4 minut od wypłynięcia w wodzie osolonej, z odrobiną oleju. Nasze gnocchi są gotowe.
Podziel się przepisem na gnocchi ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

udka po indyjsku

Udka po indyjsku

wloska salatka z parmezanem i serem kozim

Włoska sałatka

panierowane krażki cebulowe

Panierowane krażki cebulowe

gołabki wegetariańskie

Gołabki wegetariańskie

placek drożdżowy

Placek drożdżowy

łatwe ciasto ucierane

Łatwe ciasto ucierane

Inne przepisy kulinarne:

paryskie makaronki

Paryskie Makaronki

sos guacamole

Sos Guacamole

sos pikantny

Sos Pikantny

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Zielona sałatka z warzyw

Zielona sałatka z warzyw

lody waniliowe

Lody waniliowe