Hummus to idealna propozycja dla wszystkich osób, które preferują zdrowy tryb życia. Jest doskonałym urozmaiceniem diety wegan czy wegetarian. Jest wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw, dobrze komponuje się jako pasta do smarowania pieczywa. Przygotowanie jest łatwe, a gotowy produkt możemy przechować w lodówce przez kilka dni. Nasz wspaniały hummus możemy wzbogacić czerwoną papryką w proszku, aby uzyskać piękny kolor i intensywny smak.
Czas gotowania: 30 min
Czas przygotowania: 10 min
180 kalorii
4 porcje
Składniki:
250 g ciecierzycy z puszki
mały batat
3 łyżki pasty tahini
4 łyżki oliwy
4 łyżki wody
Sok z połowy cytryny
Pół łyżeczki kuminu
Natka pietruszki
Ząbek czosnku
Czerwona papryka
Przygotowanie:
Batat myjemy i osuszamy. Razem ze skórką pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i obieramy.
Do blendera wkładamy ciecierzycę, drobno pokrojony batat, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny. Dolewamy oliwę i wodę. Wszystko miksujemy do czasu otrzymania gładkiej pasty, bez grudek.
Dodajemy kumin, czerwoną paprykę. Podajemy razem z natką pietruszki.
Podziel się przepisem na domowy hummus ze znajomymi