Domowy Hummus

Kategoria: Przekąska

Hummus to idealna propozycja dla wszystkich osób, które preferują zdrowy tryb życia. Jest doskonałym urozmaiceniem diety wegan czy wegetarian. Jest wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw, dobrze komponuje się jako pasta do smarowania pieczywa. Przygotowanie jest łatwe, a gotowy produkt możemy przechować w lodówce przez kilka dni. Nasz wspaniały hummus możemy wzbogacić czerwoną papryką w proszku, aby uzyskać piękny kolor i intensywny smak.

 domowy hummus
Czas gotowania: 30 min Czas przygotowania: 10 min
180 kalorii
4 porcje

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy z puszki
  • mały batat
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki wody
  • Sok z połowy cytryny
  • Pół łyżeczki kuminu
  • Natka pietruszki
  • Ząbek czosnku
  • Czerwona papryka

Przygotowanie:

  • Batat myjemy i osuszamy. Razem ze skórką pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i obieramy.
  • Do blendera wkładamy ciecierzycę, drobno pokrojony batat, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny. Dolewamy oliwę i wodę. Wszystko miksujemy do czasu otrzymania gładkiej pasty, bez grudek.
  • Dodajemy kumin, czerwoną paprykę. Podajemy razem z natką pietruszki.
Podziel się przepisem na domowy hummus ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

udka po indyjsku

Udka po indyjsku

wloska salatka z parmezanem i serem kozim

Włoska sałatka

panierowane krażki cebulowe

Panierowane krażki cebulowe

gołabki wegetariańskie

Gołabki wegetariańskie

placek drożdżowy

Placek drożdżowy

łatwe ciasto ucierane

Łatwe ciasto ucierane

Inne przepisy kulinarne:

paryskie makaronki

Paryskie Makaronki

sos guacamole

Sos Guacamole

sos pikantny

Sos Pikantny

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Zielona sałatka z warzyw

Zielona sałatka z warzyw

lody waniliowe

Lody waniliowe