Domowe chipsy ziemniaczane

Kategoria: Przekąska

Chipsy to ziemniaczana przekąska, która kojarzy się nam z kuchnią USA. Towarzyszą nam wszędzie. Są hitem szkolnych wycieczek oraz przerw, idealnie nadają się na domówki i inne imprezy, są niezawodne podczas spotkań ze znajomymi. Z naszym przepisem wykonasz domowe chipsy w zaciszu swojego domu. Dopraw je tak jak lubisz: solą, pieprzem lub słodką papryką.

Domowe chipsy ziemniaczane
Czas gotowania: 5 min Czas przygotowania: 25 min
300 kalorii
2 porcje

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • Olej słonecznikowy lub rzepakowy
  • Sól/ pieprz/ papryka słodka

Przygotowanie:

  • Ziemniaki należy obrać i pokroić je na jak najcieńsze plastry – najlepiej obieraczką do jarzyn. Plasterki zalewamy zimną wodą i wypłukujemy kilka razy – w celu wypłukania nadmiaru skrobi ziemniaczanej.
  • Odsączamy nadmiar wody oraz układamy plastry na ręczniku kuchennym w celu ich wysuszenia na około 20 minut.
  • Olej rozgrzewamy w frytkownicy lub głębokim garnku. Plastry smażymy około 5 minut, do czasu aż będą miały złoty kolor.
  • Gotowe przekąski odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy solą, pieprzem lub papryką słodką. Nasze domowe chipsy są już gotowe.
Podziel się przepisem ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

udka po indyjsku

Udka po indyjsku

wloska salatka z parmezanem i serem kozim

Włoska sałatka

panierowane krażki cebulowe

Panierowane krażki cebulowe

gołabki wegetariańskie

Gołabki wegetariańskie

placek drożdżowy

Placek drożdżowy

łatwe ciasto ucierane

Łatwe ciasto ucierane

Inne przepisy kulinarne:

aromatyczna pieczen z wieprzowiny

Pieczeń z wieprzowiny

szynka gotowana

Szynka gotowana

tacos z kurczakiem

Tacos z kurczakiem

aromatyczny kurczak z rożna

Kurczak z rożna

panierowane skrzydelka z kurczaka

Panierowane skrzydełka z kurczaka

kurczak w migdałach

Kurczak w migdałach