Wyobraź sobie swój poranek tak: za oknem wschodzi słońce, kot leniwie przeciąga się przy oknie, czuć zapach mielonej kawy a do tego… pachnące świeżością bułeczki. Z naszym przepisem przygotujesz przepyszne bułeczki w zaciszu swojego domu. Będziesz miał pewność, że zostały przygotowane z najlepszej jakości składników.
Czas gotowania: 25 min
Czas przygotowania: 20 min
200 kalorii
10 porcji
Składniki:
Rozczyn do ciasta:
20 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
50 ml mleka
2 łyżki cukru białego
Ciasto:
350 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
150 g mąki żytniej
150 ml wody
100 ml mleka
80 g roztopionego masła
2 żółtka jaj kurzych
Szczypta soli
Jajko (do smarowania)
Przygotowanie:
Do małej miski należy skruszyć drożdże i zmieszać je z cukrem, mąką i lekko ciepłym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aby wyrosło.
Do dużej miski wsypujemy mąkę uprzednio przesianą przez sito. Dodajemy pozostałe mleko, letnią wodę żółtka oraz roztopione masło. Mieszamy z rozczynem i zagniatamy. Przykrywamy ciasto ściereczką kuchenną i pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie sprawdzamy ciasto, a wyrośnięte dzielimy na około 10 – 12 części, wyrabiając z nich bułeczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy lekko mąką i wykładamy bułeczki. Lekko nacinamy wierzch, a górę bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut, aż będą rumiane. Nasze domowe bułeczki są już gotowe.
Podziel się przepisem na domowe bułeczki ze znajomymi