Domowa tortilla

Kategoria: Przekąska

Domowa tortilla to bardzo łatwy sposób na ciekawą przekąskę. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Tortillę możemy podawać z smacznymi dipami, jako przegryzkę lub użyć jej w formie talerza dla dań warzywnych i mięsnych. Wystarczy tylko odrobina kreatywności, aby wyczarować proste i efektowne danie. Tortillę możemy uzupełnić kukurydzą, sałatą, papryką, rukolą, i ozdobić kiełkami rzeżuchy.

Domowa tortilla
Czas gotowania: 6 min Czas przygotowania: 10 min
200 kalorii
6 porcje
Podziel się przepisem na tortillę ze znajomymi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki wrzątku
  • 3 łyżki oliwy
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo: kukurydza, sałata, papryka,
  • kiełki rzeżuchy, rukola, pieprz i sól

Przygotowanie:

  • Do miski wsypać mąkę i dolać wrzątek oraz oliwę.
  • Dokładnie wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie.
  • Należy podzielić ciasto na porcję i kolejno przekładać każdą z porcji na stolnicę.
  • Ciasto wałkujemy aby było cienkie, a placek był lekko przeźroczysty.
  • Patelnię smarujemy olejem i pieczemy tortillę przez 10 sekund na jednej stronie. Lekko przyrumienione tortille są gotowe.
  • Naszą tortillę możemy podawać jako dodatek do dipów lub jako naturalny talerzyk dla warzyw.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

poledwiczki z zielonym pieprzem

Polędwiczki

kotlet schabowy z rusztu

Kotlet Schabowy

owocowe ptasie mleczko

Ptasie Mleczko

cytrynowy mus z kaszy mannej

Mus z Kaszy Mannej

domowe ciasto porzeczkowe

Ciasto Porzeczkowe

sos cebulowy

Sos Cebulowy

Inne przepisy kulinarne:

sos rodzynkowo-miodowy

Sos Rodzynkowo–Miodowy

włoska kanpka z szynką parmeńską

Włoska Kanapka

Frytki Belgijskie

Frytki Belgijskie

Creme Brulee

Creme Brulee

Panna Cotta

Panna Cotta

zawijance z kurczaka w-szynce parmenskiej

Zawijańce z Kurczaka

ciasto kakaowo żurawinowe

Ciasto Kakaowo-żurawinowe

Ryż Po Chińsku

Ryż Po Chińsku

sałatka turecka na ciepło

Sałatka Turecka