Czerwone curry z krewetkami

Kategoria: Przekąska

Czerwone curry to jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej. Jednym z flagowych składników jest mleko kokosowe, które dodaje orientalnego smaku. Smak krewetek oraz warzyw podkreślają liście kaffiru oraz trawa cytrynowa. Curry ma formę dania jednogarnkowego z zawartością krewetek, warzyw oraz bogatego sosu. Podaje się je najczęściej z ryżem oraz surówką ze świeżych warzyw. Jeśli chcesz zabrać swoich bliskich w egzotyczną podróż, skorzystaj z tego przepisu.

Czerwone curry z krewetkami
Czas gotowania: 20 min Czas przygotowania: 20 min
350 kalorii
4 porcje

Składniki:

  • 16 krewetek
  • Puszka pędów z bambusa
  • 2 łyżki czerwonego curry
  • Łyżka posiekanego imbiru
  • 400 ml mleka kokosowego
  • Pół szklanki śmietany 30%
  • 6 liści kaffiru
  • 3 łyżki trawy cytrynowej
  • 3 łyżki sosu drobnego
  • Łyżka oleju kokosowego
  • Kilka małych marchewek
  • Cebula

Przygotowanie:

  • Olej rozgrzewamy w woku lub głębokim garnku. Dodajemy pastę curry i podsmażamy ją około minuty. Dodajemy pokrojoną cebulę i małe marchewki. Dodajemy również imbir. Podsmażamy aż lekko się zblanszuje.
  • Dodajemy przyprawy, a kolejno umyte krewetki. Smażymy około 4 minut.
  • Następnie dodajemy pędy z bambusa oraz sos rybny. Dokładnie mieszamy.
  • Po około 4 minutach smażenia zalewamy warzywa i krewetki mlekiem kokosowym oraz śmietanką. Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Nasze curry z krewetkami jest gotowe.
Podziel się przepisem ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Pieczone Ziemniaki

Pieczone Ziemniaki

zdrowy sos czosnkowy

Sos Czosnkowy

sos pesto domowej roboty

Sos Pesto

sałatka cezar

Sałatka Cezar

salatka grecka

Salatka Grecka

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Inne przepisy kulinarne:

ciasto kakaowo żurawinowe

Ciasto Kakaowo-żurawinowe

Ryż Po Chińsku

Ryż Po Chińsku

sałatka turecka na ciepło

Sałatka Turecka

sałatka z pieczonej papryki

Sałatka Z Pieczonej Papryki

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka Z Łososiem

Wiejskie ziemniaczki

Wiejskie ziemniaczki