Likier jajeczny

Kategoria: Napój

Likier jajeczny, inaczej nazywany ajerkoniakiem to bardzo popularny trunek. Jest bardzo delikatny w smaku i słodki. Idealnie sprawdzi się jako domowego wyrobu likier, którym możemy poczęstować gości. Samodzielnie zrobiony likier jajeczny to także ciekawy pomysł na prezent. Gotowy trunek możemy przechowywać około 3 tygodni w zimnym, ciemnym miejscu.

Czas gotowania: 2 min Czas przygotowania: 10 min
180 kalorii
15 porcji
Likier jajeczny
Podziel się przepisem na likier jajeczny ze znajomymi

    Składniki na likier jajeczny:

  • 10 żółtek jaj
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • Szklanka spirytusu spożywczego
  • Szklanka mleka

    Przygotowanie

  • Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier puder, a następnie miksujemy je z cukrem pudrem (za pomocą miksera).
  • Kolejno dodajemy cukier waniliowy i szklankę mleka, nadal miksując.
  • Do gotowej masy dolewamy po trochę spirytusu i miksujemy. Odstawiamy trunek w zimne miejsce, uprzednio przelewając go do butelki szklanej.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe