Najczęściej do przygotowania gulaszu używamy mięsa wieprzowego lub kurczęcego. W naszej propozycji króluje mięso z indyka, które jest prawdziwie delikatne, kruche i zaspokoi podniebienie każdego smakosza. Ponadto, mięso indycze jest wysokobiałkowe i lekkostrawne. Gulasz z indyka ma delikatny, a zarazem aromatyczny smak.
Czas gotowania: 30 min
Czas przygotowania: 10 min
180 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na gulasz z indyka ze znajomymi
Filet należy umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kawałki mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką.
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w drobne plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wsypujemy cebulę. Kiedy się delikatnie zeszkli, dodajemy pieczarki i mięso. Smażymy około 10 minut, często mieszając. Dodajemy ząbek czosnku, ziele angielskie i liść laurowy.
Dodajemy niewielką ilość wody i dusimy około 25 minut.
Następnie zagęszczamy mąką zmieszaną z około 100 ml wody oraz jogurtem naturalnym. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Nasz gulasz z indyka jest już gotowy, możemy podać go z kopytkami.