Udka po indyjsku

Kategoria: Mięso

Udka po indyjsku to przepis dla miłośników orientalnej, pikantnej oraz aromatycznej kuchni. Przyprawy naturalnego pochodzenia zabarwią mięso na piękny, ciemnoczerwony kolor oraz dodają aromatu. Udka możemy podać jako danie główne lub przekąskę. Doskonale komponują się z białym ryżem oraz sosem orzechowym.

Udka po indyjsku
Czas gotowania: 35 min Czas przygotowania: 15 min
400 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na ze znajomymi

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 200 ml gęstego jogurtu
  • Łyżka przyprawy curry
  • Łyżeczka czosnku suszonego
  • Łyżka mielonej słodkiej papryki
  • Łyżka kurkumy
  • Łyżeczka pieprzu cayenne
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  • Udka należy umyć, osuszyć oraz natrzeć solą. Wkładamy je do głębokiej miski i zalewamy jogurtem.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy oraz mieszamy. Mięso odstawiamy na kilkanaście minut.
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem oraz układamy mięso, polewając je resztką marynaty i wcierając. Pieczemy w 160 stopni w 35 minut. Po tym czasie nasz kurczak po indyjsku jest gotowy. Smacznego.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Pieczone Ziemniaki

Pieczone Ziemniaki

zdrowy sos czosnkowy

Sos Czosnkowy

sos pesto domowej roboty

Sos Pesto

sałatka cezar

Sałatka Cezar

salatka grecka

Salatka Grecka

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Sprawdż też: Szybki, prosty i tani przepis na krążki cebulowe.

Inne przepisy kulinarne:

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

Kakao domowej roboty

Kakao

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe

Paluszki Serowe

Paluszki Serowe