Szynka gotowana

Kategoria: Mięso

Szynka gotowana to jedno z flagowych dań kuchni polskiej. Sprawdza się zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na zimno może być dodatkiem dla eleganckich śniadań, można ją wtedy podawać z majonezem oraz chrzanem. Doskonale podkreśli smak świeżego pieczywa. Na ciepło możemy podawać plastry szynki z konfiturą żurawinową lub gotowanymi buraczkami.

Szynka gotowana
Czas gotowania: 60 min Czas przygotowania: 10 min
310 kalorii
12 porcje
Podziel się przepisem na szynkę gotowaną ze znajomymi

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej wędzonej
  • 2 łyżki majeranku
  • Pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  • W garnku należy zagotować wodę, do której uprzednio dodajemy majeranek, czarny pieprz, słodką paprykę, zgniecione ząbki czosnku, ziele angielskie oraz liście laurowe. Możemy użyć również innych przypraw, które najbardziej lubimy.
  • Gdy woda zacznie wrzeć, wkładamy do garnka szynkę i gotujemy ją około 60 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Pod koniec gotowania, możemy dodać szczyptę soli (ale nie jest to konieczne, ponieważ najczęściej wędzona szynka jest już posolona). Tak przygotowaną szynkę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

paryskie makaronki

Paryskie Makaronki

sos guacamole

Sos Guacamole

sos pikantny

Sos Pikantny

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Zielona sałatka z warzyw

Zielona sałatka z warzyw

lody waniliowe

Lody waniliowe

Inne przepisy kulinarne:

poledwiczki z zielonym pieprzem

Polędwiczki

kotlet schabowy z rusztu

Kotlet Schabowy

owocowe ptasie mleczko

Ptasie Mleczko

cytrynowy mus z kaszy mannej

Mus z Kaszy Mannej

domowe ciasto porzeczkowe

Ciasto Porzeczkowe

sos cebulowy

Sos Cebulowy