Szynka gotowana to jedno z flagowych dań kuchni polskiej. Sprawdza się zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na zimno może być dodatkiem dla eleganckich śniadań, można ją wtedy podawać z majonezem oraz chrzanem. Doskonale podkreśli smak świeżego pieczywa. Na ciepło możemy podawać plastry szynki z konfiturą żurawinową lub gotowanymi buraczkami.
Czas gotowania: 60 min
Czas przygotowania: 10 min
310 kalorii
12 porcje
Podziel się przepisem na szynkę gotowaną ze znajomymi
W garnku należy zagotować wodę, do której uprzednio dodajemy majeranek, czarny pieprz, słodką paprykę, zgniecione ząbki czosnku, ziele angielskie oraz liście laurowe. Możemy użyć również innych przypraw, które najbardziej lubimy.
Gdy woda zacznie wrzeć, wkładamy do garnka szynkę i gotujemy ją około 60 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Pod koniec gotowania, możemy dodać szczyptę soli (ale nie jest to konieczne, ponieważ najczęściej wędzona szynka jest już posolona). Tak przygotowaną szynkę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!