Soczysty stek

Kategoria: Mięso

Steki to niewątpliwie jedna z najpopularniejszych potraw kuchni amerykańskie. Są soczyste w smaku i bardzo sycące, dlatego są jedną z ulubionych potraw mężczyzn. Podaje się je w najbardziej wykwintnych restauracjach. Z naszym przepisem wykonasz mistrzowski stek w zaciszu własnej kuchni – efekt będzie taki sam, a zaoszczędzisz na pewno sporo pieniędzy.

Soczysty stek
Czas gotowania: 50 min Czas przygotowania: 20 min
480 kalorii
1 porcja

Składniki na soczysty stek:

  • 250 g mięsa typu stek wołowego (od łopatki)
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól morska
  • Czarny pieprz
  • Oregano

Przygotowanie:

  • Mięso ze steku płuczemy i dokładnie osuszamy np. ręcznikiem papierowym. Posypujemy z obu stron pieprzem i solą, mocno wcieramy.
  • Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni. Kładziemy mięso, pieczemy około 5 minut na każdej stronie – aż będzie brązowe.
  • Na patelni roztapiamy masło, dodajemy zioła oraz czosnek. Dokładnie mieszamy. Pieczemy stek jeszcze około 4 minut na każdej stronie.
  • Gotowy stek podajemy na talerzu, polany sosem. W razie potrzeby dodajemy jeszcze sól i pieprz. Nasz stek jest gotowy.
Podziel się przepisem na soczysty stek ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

poledwiczki z zielonym pieprzem

Polędwiczki

kotlet schabowy z rusztu

Kotlet Schabowy

owocowe ptasie mleczko

Ptasie Mleczko

cytrynowy mus z kaszy mannej

Mus z Kaszy Mannej

domowe ciasto porzeczkowe

Ciasto Porzeczkowe

sos cebulowy

Sos Cebulowy

Inne przepisy kulinarne:

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

Kakao domowej roboty

Kakao

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe

Paluszki Serowe

Paluszki Serowe