Soczysta karkówka

Kategoria: Mięso

Soczysta karkówka to symbol rodzinnego grillowania oraz radości wprost z letnich festynów. Doskonale smakuje w towarzystwie pieczonego chleba lub grillowanych ziemniaczków. Z naszym przepisem dowiesz się jak zrobić soczystą, chrupiącą ale zarazem nie suchą karkówkę. Będziesz mógł pochwalić się daniem o wyjątkowym smaku i aromacie.

Soczysta karkówka
Czas gotowania: 60 min Czas przygotowania: 10 min
400 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na ze znajomymi

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • Łyżka ketchupu pomidorowego
  • Łyżka musztardy słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • Łyżka tymianku
  • Łyżeczka ostrej papryki
  • Łyżeczka papryki słodkiej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  • Karkówkę myjemy i osuszamy, dzielimy na cztery plastry.
  • W miseczce mieszamy keczup, musztardę, olej roślinny. Dodajemy przyprawy i mieszamy aż składniki się połączą.
  • Plastry mięsa pokrywamy marynatą, wcierając ją dokładnie. Garnek z zamarynowanym mięsem przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Karkówkę pieczemy na rozgrzanym grillu od 15 do 25 minut na każdej stronie, aż mięso będzie dokładnie przypieczone. Nasza karkówka jest gotowa.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

udka po indyjsku

Udka po indyjsku

wloska salatka z parmezanem i serem kozim

Włoska sałatka

panierowane krażki cebulowe

Panierowane krażki cebulowe

gołabki wegetariańskie

Gołabki wegetariańskie

placek drożdżowy

Placek drożdżowy

łatwe ciasto ucierane

Łatwe ciasto ucierane

Inne przepisy kulinarne:

aromatyczna pieczen z wieprzowiny

Pieczeń z wieprzowiny

szynka gotowana

Szynka gotowana

tacos z kurczakiem

Tacos z kurczakiem

aromatyczny kurczak z rożna

Kurczak z rożna

panierowane skrzydelka z kurczaka

Panierowane skrzydełka z kurczaka

kurczak w migdałach

Kurczak w migdałach