Skrzydełka po indyjsku

Kategoria: Kurczak

Skrzydełka po indyjsku to proste danie, które zachwyca swoim orientalnym aromatem. W prosty sposób przygotujesz je w swojej kuchni. Skrzydełka zaskoczą Twoich gości nutą curry i kurkumy, przenosząc ich podniebienia prosto do Indii. To danie doskonale nadaje się jako przystawka, lub jako danie główne, które można podać z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką – wszystko zależy od twojej inwencji kulinarnej!

Czas gotowania: 30 min Czas przygotowania: 10 min
250 kalorii
6 porcje
Skrzydełka po indyjsku
Podziel się przepisem na skrzydełka po indyjsku ze znajomymi

Składniki na skrzydełka:

  • 14 skrzydełek z kurczaka
  • Łyżeczka curry w proszku
  • Pół łyżeczki kurkumy w proszku
  • Pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • Sól

Przygotowanie:

  • W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, przyprawy oraz olej roślinny.
  • Do miski wkładamy skrzydełka i równomiernie pokrywamy je mieszaniną. Wcieramy ją w mięso.
  • Zakrywamy miskę folią spożywczą lub aluminiową i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 30 minut, aż skrzydełka się zarumienią. Nasze danie w stylu indyjskim czeka na podanie!
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

sałatka cezar

Sałatka Cezar

salatka grecka

Salatka Grecka

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Łatwy sos barbecue

Sos Barbecue

herbata z imbirem cytryną i miodem

Herbata z Imbirem

Parowki w Cieście

Parowki w Cieście

Inne przepisy kulinarne:

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

Kakao domowej roboty

Kakao

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe

Paluszki Serowe

Paluszki Serowe

Pieczone Ziemniaki

Pieczone Ziemniaki

zdrowy sos czosnkowy

Sos Czosnkowy

sos pesto domowej roboty

Sos Pesto