Pieczony indyk

Kategoria: Mięso

Święto Dziękczynienia, to jedno z najpopularniejszych Świąt w Stanach Zjednoczonych. Obchodzone jest w ostatni czwartek listopada, na pamiątkę pierwszych dożynek mieszkańców kolonii Plymouth, które miały miejsce w XVII wieku. Najbardziej popularnym daniem, podawanym tego dnia, jest pieczony indyk. Taką potrawę bez trudu przygotujesz również we własnym domu. Doskonale sprawdzi się jako danie główne obiadowe dla dużej rodziny.

Pieczony indyk
Czas gotowania: 140 min Czas przygotowania: 20 min
420 kalorii
10 porcje
Podziel się przepisem na pieczonego indyka ze znajomymi

Składniki:

  • Wypatroszony świeży indyk
  • Duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pietruszka
  • Pół cytryny
  • 200 g masła
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół łyżki soli
  • Kilka łyżek natki pietruszki
  • Pół łyżki pieprzu czarnego

Przygotowanie:

  • Indyka należy starannie umyć i osuszyć. We wnętrzu rozsmarować pieprz wymieszaną ze solą. Równomiernie wetrzeć.
  • Mieszamy razem zmiękczone masło, oliwę z oliwek, sok z cytryny, ząbki czosnku, pietruszkę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aby równomiernie się połączyły.
  • Mieszaniną smarujemy wnętrze indyka, oraz również skórę na zewnątrz. Wcieramy w skórkę.
  • Do środka indyka wkładamy cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki, przekrojone na mniejsze kawałki cząstki czosnku oraz pokrojoną cytrynę. Otwór można zawiązać za pomocą sznurka naturalnego.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni a indyka nabijamy na ruszt. Można go również piec w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez pół godziny, po czym polewamy masłem, które zdążyło się już stopić.
  • Następnie zmniejszamy temperaturę do około 180 stopni i piec około 2 – 2,5 godziny w zależności od wagi indyka. Gdy skórka się zarumieni, a mięso będzie bardzo gorące w środku indyk gotowy jest do podania.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

aromatyczna pieczen z wieprzowiny

Pieczeń z wieprzowiny

szynka gotowana

Szynka gotowana

tacos z kurczakiem

Tacos z kurczakiem

aromatyczny kurczak z rożna

Kurczak z rożna

panierowane skrzydelka z kurczaka

Panierowane skrzydełka z kurczaka

kurczak w migdałach

Kurczak w migdałach

Inne przepisy kulinarne:

udka po indyjsku

Udka po indyjsku

wloska salatka z parmezanem i serem kozim

Włoska sałatka

panierowane krażki cebulowe

Panierowane krażki cebulowe

gołabki wegetariańskie

Gołabki wegetariańskie

placek drożdżowy

Placek drożdżowy

łatwe ciasto ucierane

Łatwe ciasto ucierane