Święto Dziękczynienia, to jedno z najpopularniejszych Świąt w Stanach Zjednoczonych. Obchodzone jest w ostatni czwartek listopada, na pamiątkę pierwszych dożynek mieszkańców kolonii Plymouth, które miały miejsce w XVII wieku. Najbardziej popularnym daniem, podawanym tego dnia, jest pieczony indyk. Taką potrawę bez trudu przygotujesz również we własnym domu. Doskonale sprawdzi się jako danie główne obiadowe dla dużej rodziny.
Czas gotowania: 140 min
Czas przygotowania: 20 min
420 kalorii
10 porcje
Podziel się przepisem na pieczonego indyka ze znajomymi
Indyka należy starannie umyć i osuszyć. We wnętrzu rozsmarować pieprz wymieszaną ze solą. Równomiernie wetrzeć.
Mieszamy razem zmiękczone masło, oliwę z oliwek, sok z cytryny, ząbki czosnku, pietruszkę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aby równomiernie się połączyły.
Mieszaniną smarujemy wnętrze indyka, oraz również skórę na zewnątrz. Wcieramy w skórkę.
Do środka indyka wkładamy cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki, przekrojone na mniejsze kawałki cząstki czosnku oraz pokrojoną cytrynę. Otwór można zawiązać za pomocą sznurka naturalnego.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni a indyka nabijamy na ruszt. Można go również piec w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez pół godziny, po czym polewamy masłem, które zdążyło się już stopić.
Następnie zmniejszamy temperaturę do około 180 stopni i piec około 2 – 2,5 godziny w zależności od wagi indyka. Gdy skórka się zarumieni, a mięso będzie bardzo gorące w środku indyk gotowy jest do podania.