Pieczone żeberka w miodzie

Kategoria: Mięso

Żeberka w miodzie to ciekawa wariacja popularnego dania. Ich soczysty smak kojarzy nam się z letnimi chwilami, przyjęciami ze znajomymi czy grillowaniem. Z naszym przepisem zrobisz je w zaciszu swojego domu, np. w naczyniu żaroodpornym. Delikatny smak miodu doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami marynaty i dodaje ciepła w zimowe dni.

Pieczone żeberka w miodzie
Czas gotowania: 80 min Czas przygotowania: 20 min
410 kalorii
4 porcje

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

  • Czosnek należy zmiażdżyć, i dodać do niego miód, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, sok z cytryny oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Żeberka wieprzowe myjemy, osuszamy oraz dzielimy na równe części.
  • Układamy kawałki w naczyniu żaroodpornym, nacierając je marynatą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, w międzyczasie możemy je kolejny raz natrzeć marynatą, która ściekła na dno.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i wkładamy odkryte naczynie z żeberkami. Pieczemy około 80 minut, co jakiś czas obracając kawałki. Pieczemy do czasu aż sos zgęstnieje a żeberka się przyrumienią.
Podziel się przepisem na ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

aromatyczna pieczen z wieprzowiny

Pieczeń z wieprzowiny

szynka gotowana

Szynka gotowana

tacos z kurczakiem

Tacos z kurczakiem

aromatyczny kurczak z rożna

Kurczak z rożna

panierowane skrzydelka z kurczaka

Panierowane skrzydełka z kurczaka

kurczak w migdałach

Kurczak w migdałach

Inne przepisy kulinarne:

Nadziewane Pomidory

Nadziewane Pomidory

Pieczeń Rzymska

Pieczeń Rzymska

Gulasz Węgierski

Gulasz Węgierski

słodkie rogaliki

Słodkie rogaliki

muffinki z wisniami

Muffinki z wiśniami

Wieprzowina w sosie słodko - kwaśnym

Wieprzowina w sosie