Żeberka w miodzie to ciekawa wariacja popularnego dania. Ich soczysty smak kojarzy nam się z letnimi chwilami, przyjęciami ze znajomymi czy grillowaniem. Z naszym przepisem zrobisz je w zaciszu swojego domu, np. w naczyniu żaroodpornym. Delikatny smak miodu doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami marynaty i dodaje ciepła w zimowe dni.
Czas gotowania: 80 min
Czas przygotowania: 20 min
410 kalorii
4 porcje
Składniki:
500 g żeberek wieprzowych
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
Łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Czosnek należy zmiażdżyć, i dodać do niego miód, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, sok z cytryny oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Żeberka wieprzowe myjemy, osuszamy oraz dzielimy na równe części.
Układamy kawałki w naczyniu żaroodpornym, nacierając je marynatą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, w międzyczasie możemy je kolejny raz natrzeć marynatą, która ściekła na dno.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i wkładamy odkryte naczynie z żeberkami. Pieczemy około 80 minut, co jakiś czas obracając kawałki. Pieczemy do czasu aż sos zgęstnieje a żeberka się przyrumienią.