Pieczone mięso w marynacie paprykowej

Kategoria: Mięso

Mięso wieprzowe od szynki charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz kruchością. Kiedy odpowiednio je przyrządzimy, będzie miękkie i aromatyczne. Smak mięsa idealnie komponuje się z marynatą na bazie papryki łagodnej oraz ostrej. Do tego dania najlepiej podać puree ziemniaczane lub ziemniaki oraz ćwikłę z buraków.

Pieczone mięso w marynacie paprykowej
Czas gotowania: 45 min Czas przygotowania: 15 min
400 kalorii
4 porcje

Składniki:

  • 400 g mięsa wieprzowego od szynki
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 50 ml wody
  • Dwie łyżki słodkiej papryki
  • Łyżka papryki ostrej
  • Pół łyżki mielonego imbiru
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

  • Mięso wieprzowe od szynki myjemy oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na równe plastry. Nacieramy pieprzem i solą. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  • W szklance mieszamy olej i wodę, dodajemy paprykę słodką, ostrą, mielony imbir oraz ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Polewamy mięso sosem i wstawiamy naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około 45 minut, aż mięso się zarumieni. W połowie czasu pieczenia możemy odwrócić mięso i ponownie polać je sosem. Pod koniec czasu pieczenia sos można zagęścić mąką.
Podziel się przepisem ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

sos orientalny

sos orientalny

Indyk w ziołach

Indyk W Ziołach

salatka z brokułow z cytryną i chili

Sałatka z Brokułów

salatka warzywna z krewetkami

Sałatka z Krewetkami

sos chrzanowy z koperkiem

Sos Chrzanowy

sos orzechowy

Sos Orzechowy

Inne przepisy kulinarne:

ciasto kakaowo żurawinowe

Ciasto Kakaowo-żurawinowe

Ryż Po Chińsku

Ryż Po Chińsku

sałatka turecka na ciepło

Sałatka Turecka

sałatka z pieczonej papryki

Sałatka Z Pieczonej Papryki

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka Z Łososiem

Wiejskie ziemniaczki

Wiejskie ziemniaczki