Pieczeń rzymska

Kategoria: Mięso

Pieczeń rzymska, to znane danie w polskich domach. Jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na ciepło stanowi nieodłączny składnik niedzielnych obiadów – możemy podać ją z młodymi ziemniaczkami oraz surówką. Na zimno sprawdzi się jako składnik kanapek oraz sandwichy – wystarczy ją pokroić i uzupełnić sosem majonezowym oraz sałatą lodową.

Pieczeń rzymska
Czas gotowania: 55 min Czas przygotowania: 25 min
420 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na pieczeń rzymską ze znajomymi

Składniki:

  • 300 g wołowiny z kością
  • 300 g wieprzowiny z karczku
  • 50 g czerstwej bułki (zmoczonej)
  • 50 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 60 g oleju
  • 50 g cebuli
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  • Mięso płuczemy, oddzielamy od kości i kroimy w kawałki. Dodajemy pokrojoną bułkę. Wszystko mielimy w maszynce do mięsa.
  • Kolejno należy dodać jajo oraz cebulę upieczoną na tłuszczu. Wszystko przyprawiamy pieprzem i solą.
  • Do brytfanny dodajemy resztę tłuszczu z cebuli oraz formujemy mięso, posypując je bułką tartą. Pieczemy około 55 minut w temperaturze 180 stopni. Nasza pieczeń rzymska jest już gotowa.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

surowka ogorkowo-cebulowa

Surówka ogorkowo-cebulowa

szynka zapiekana z makaronem

Szynka zapiekana z makaronem

domowa tortilla

Domowa Tortilla

tort cytrusowy

Tort Cytrusowy

pomaranczowa babka

Pomarańczowa Babka

jesienna sałatka z pieczoną dynią

Jesienna sałatka z pieczoną dynią

Inne przepisy kulinarne:

paryskie makaronki

Paryskie Makaronki

sos guacamole

Sos Guacamole

sos pikantny

Sos Pikantny

Klasyczne Burgery Wołowe

Klasyczne Burgery Wołowe

Ciasto na pizze

Ciasto na Pizze

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ