Mięso w marynacie

Kategoria: Mięso

Sekretem na uzyskanie soczystego i kruchego mięsa jest odpowiednia marynata oraz optymalnie dobrany czas pieczenia. Z naszym przepisem stworzysz doskonałe mięso w marynacie. Do jego przygotowania najlepiej użyć szynki wieprzowej. Ta prosta w przygotowaniu marynata zachwyca nutami słodkiej papryki, a tradycyjne dodatki z kuchni polskiej takie jak czosnek i jałowiec wydobywają pełnię smaku mięsa.

Mięso w marynacie
Czas gotowania: 50 min Czas przygotowania: 20 min
430 kalorii
4 porcje

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego (od szynki)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżka siekanej pietruszki
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • Kilka ziaren jałowca
  • Ząbek czosnku
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  • Mięso dokładnie myjemy, dzielimy na równomierne plastry. Osuszamy.
  • W głębokiej misce mieszamy przyprawy: paprykę słodką, pieprz cayenne, pieprz ziarnisty, sól, ziarenka jałowca. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i drobno siekaną pietruszkę.
  • Kawałki mięsa dodajemy do marynaty i wcieramy ją w każdy kawałek. Zakrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę do lodówki, aby mięso uzyskało pożądaną kruchość oraz niezwykły aromat.
  • Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 190 stopni i pieczemy około 50 minut, aż mięso stanie się miękkie i zarumienione.
Podziel się przepisem ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Nadziewane Pomidory

Nadziewane Pomidory

Pieczeń Rzymska

Pieczeń Rzymska

Gulasz Węgierski

Gulasz Węgierski

słodkie rogaliki

Słodkie rogaliki

muffinki z wisniami

Muffinki z wiśniami

Wieprzowina w sosie słodko - kwaśnym

Wieprzowina w sosie

Inne przepisy kulinarne:

paryskie makaronki

Paryskie Makaronki

sos guacamole

Sos Guacamole

sos pikantny

Sos Pikantny

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Zielona sałatka z warzyw

Zielona sałatka z warzyw

lody waniliowe

Lody waniliowe