Kurczak w migdałach

Kategoria: Kurczak

Piersi z kurczaka w migdałach, to bardzo ciekawa propozycja na przekąskę lub danie obiadowe. W ten sposób przygotowane mięso jest bardzo soczyste i posiada chrupiącą skórkę, natomiast migdały dodają mu ciekawego smaku. Wszystko to doprawiono papryką czerwoną, świeżą pietruszką oraz sezamem.

Kurczak w migdałach
Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 15 min
370 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem ze znajomymi

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • Garść pokrojonej pietruszki
  • 2 łyżeczki sezamu
  • Papryka czerwona
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 150 g płatków z migdałów
  • Olej
  • Łyżka wody
  • Jajko

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka należy umyć, osuszyć oraz przeciąć na pół. Kotlety solimy i przyprawiamy pieprzem, lekko rozbijamy.
  • W misce mieszamy jajko oraz łyżkę wody. Obtaczamy każdą z piersi oraz obsypujemy płatkami migdałowymi mocno dociskając.
  • Smażymy na podgrzanym oleju z obu stron aż migdały się zarumienią. Przewracamy na drugą stronę. Kotleciki odsączamy i przekładamy do dużej miski. Wkrajamy tam paprykę czerwoną oraz całość posypujemy pietruszką oraz sezamem. Nasz kurczak w migdałach jest gotowy.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

sos rodzynkowo-miodowy

Sos Rodzynkowo–Miodowy

włoska kanpka z szynką parmeńską

Włoska Kanapka

Frytki Belgijskie

Frytki Belgijskie

Creme Brulee

Creme Brulee

Panna Cotta

Panna Cotta

zawijance z kurczaka w-szynce parmenskiej

Zawijańce z Kurczaka

Inne przepisy kulinarne:

sos orientalny

sos orientalny

Indyk w ziołach

Indyk W Ziołach

salatka z brokułow z cytryną i chili

Sałatka z Brokułów

salatka warzywna z krewetkami

Sałatka z Krewetkami

sos chrzanowy z koperkiem

Sos Chrzanowy

sos orzechowy

Sos Orzechowy