Kurczak w kiełkach po azjatycku

Kategoria: Mięso

Kiełki bambusa to orientalny składnik wielu dań, gdyż są delikatne w smaku i doskonale komponują się z innymi składnikami. Razem z chrupiącym kurczakiem w sosie sojowym stanowią bardzo ciekawą kompozycję. Jej łagodność możemy przełamać smakiem ostrej papryczki, która nada charakteru tej azjatyckiej propozycji.

Kurczak w kiełkach po azjatycku
Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 25 min
480 kalorii
4 porcje

Składniki:

  • 400 g mięsa z piersi kurczaka
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Białko jaja kurzego
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej
  • Pół szklanki zimnej wody
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżka oleju
  • 100 g kapusty białej
  • 100 g bambusa
  • Ostra papryczka
  • Sos sojowy

Przygotowanie:

  • Mięso myjemy, kroimy na kawałki i osuszamy.
  • W głębokim naczyniu mieszamy mąkę, białko jaja kurzego, zimną wodę, proszek do pieczenia z łyżką oleju. Miksujemy.
  • Mięso posypujemy mąką a następnie obtaczamy w panierce. Smażymy kawałki kurczaka na głębokim tłuszczu, ok 5 minut z każdej strony.
  • Na niewielkiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kapustę, bambus oraz ostrą papryczkę pokrojone na piórka. Doprawiamy sosem sojowym. Dodajemy mięso i smażymy jeszcze kilka minut. Nasze azjatyckie danie jest już gotowe.
Podziel się przepisem ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

udka po indyjsku

Udka po indyjsku

wloska salatka z parmezanem i serem kozim

Włoska sałatka

panierowane krażki cebulowe

Panierowane krażki cebulowe

gołabki wegetariańskie

Gołabki wegetariańskie

placek drożdżowy

Placek drożdżowy

łatwe ciasto ucierane

Łatwe ciasto ucierane

Inne przepisy kulinarne:

surowka ogorkowo-cebulowa

Surówka ogorkowo-cebulowa

szynka zapiekana z makaronem

Szynka zapiekana z makaronem

domowa tortilla

Domowa Tortilla

tort cytrusowy

Tort Cytrusowy

pomaranczowa babka

Pomarańczowa Babka

jesienna sałatka z pieczoną dynią

Jesienna sałatka z pieczoną dynią