Królik w sosie musztardowym

Kategoria: Mięso

Mięso królicze uznawane jest za rarytas, ze względu na swoją delikatność. Zachwyć swoich gości podczas wykwintnej kolacji, kiedy podasz im królika w sosie musztardowym.

Czas gotowania: 60 min Czas przygotowania: 15 min
400 kalorii
8 porcji
Królik w sosie musztardowym

    Składniki:

  • około 1,3 kg mięsa z królika
  • 100 g boczku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebulowe
  • szklanka białego wina (wytrawnego)
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki
  • 6 łyżek musztardy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • pieprz czarny, sól

    Przygotowanie

  • Królika umyj, wysusz i poporcjuj. Posyp solą oraz pieprzem. Posmaruj dwiema łyżkami musztardy i oprósz mąką.
  • Na dużej i głębokiej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Skwarki odcedź na talerzyk.
  • Na tłuszczu ze skwarków podsmaż mięso, dodając uprzednio oleju.
  • Posiekaj cebulę i dodaj do mięsa, smaż aż się zeszkli. Dolej wino, ząbek czosnku i duś mięso pod przykryciem około 50 minut. Dodaj mięso oraz sproszkowany tymianek, smaż jeszcze około 10 minut.
  • Mięso ułóż na półmisku. Do sosu dodaj śmietanę, pozostałą część musztardy oraz przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Podziel się przepisem na królika w sosie musztardowym ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe