Mięso królicze uznawane jest za rarytas, ze względu na swoją delikatność. Zachwyć swoich gości podczas wykwintnej kolacji, kiedy podasz im królika w sosie musztardowym.
Czas gotowania: 60 min
Czas przygotowania: 15 min
400 kalorii
8 porcji
Składniki:
około 1,3 kg mięsa z królika
100 g boczku
3 łyżki oleju
2 cebulowe
szklanka białego wina (wytrawnego)
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka mąki
6 łyżek musztardy
ząbek czosnku
łyżeczka tymianku
pieprz czarny, sól
Przygotowanie
Królika umyj, wysusz i poporcjuj. Posyp solą oraz pieprzem. Posmaruj dwiema łyżkami musztardy i oprósz mąką.
Na dużej i głębokiej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Skwarki odcedź na talerzyk.
Na tłuszczu ze skwarków podsmaż mięso, dodając uprzednio oleju.
Posiekaj cebulę i dodaj do mięsa, smaż aż się zeszkli. Dolej wino, ząbek czosnku i duś mięso pod przykryciem około 50 minut. Dodaj mięso oraz sproszkowany tymianek, smaż jeszcze około 10 minut.
Mięso ułóż na półmisku. Do sosu dodaj śmietanę, pozostałą część musztardy oraz przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Podziel się przepisem na królika w sosie musztardowym ze znajomymi