Kotlet wieprzowy panierowany

Kategoria: Mięso

Masz niewiele czasu, a musisz przyrządzić coś na obiad? Wykorzystaj nasz przepis i zrób kotlety wieprzowe panierowane. Tak przygotowane kotlety są delikatne w smaku, a dzięki prostej panierce soczysty smak mięsa jest dobrze wyczuwalny. Jest to tradycyjne, polskie danie – do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników. W dodatku przygotowanie takich kotletów jest banalnie proste – do wspólnego gotowania możesz zaangażować dzieci.

Kotlet wieprzowy panierowany
Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 15 min
450 kalorii
4 porcje

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • Olej roślinny
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • Pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g mąki
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  • Mięso myjemy, porcjujemy i osuszamy. Osuszone mięso przyprawiamy pieprzem i solą.
  • Każdy kawałek należy delikatnie oprószyć mąką, a następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej. Każdy kawałek mięsa panierujemy w ten sposób dwukrotnie.
  • Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i pieczemy kotlety około 5 minut z każdej strony, aż mięso stanie się miękkie. Nasze kotlety są gotowe. Możemy podać je z ziemniakami, frytkami oraz towarzystwem surówki.
Podziel się przepisem ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

udka po indyjsku

Udka po indyjsku

wloska salatka z parmezanem i serem kozim

Włoska sałatka

panierowane krażki cebulowe

Panierowane krażki cebulowe

gołabki wegetariańskie

Gołabki wegetariańskie

placek drożdżowy

Placek drożdżowy

łatwe ciasto ucierane

Łatwe ciasto ucierane

Inne przepisy kulinarne:

surowka ogorkowo-cebulowa

Surówka ogorkowo-cebulowa

szynka zapiekana z makaronem

Szynka zapiekana z makaronem

domowa tortilla

Domowa Tortilla

tort cytrusowy

Tort Cytrusowy

pomaranczowa babka

Pomarańczowa Babka

jesienna sałatka z pieczoną dynią

Jesienna sałatka z pieczoną dynią