Kotlet schabowy z rusztu

Kategoria: Mięso

Kotlet schabowy to jedno z flagowych polskich dań. Zazwyczaj podawane podczas niedzielnego obiadu z ziemniakami oraz kiszoną kapustą. To proste danie zrobisz w kilkanaście minut, i jest to sprawdzony sposób na rodzinny obiad, w którym wszystko musi się udać.

Kotlet schabowy z rusztu
Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 10 min
430 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na kotleta schabowego ze znajomymi

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego
  • Szczypta soli
  • Łyżka papryki w proszku
  • Łyżka oleju roślinnego
  • Pół łyżki pieprzu mielonego

Przygotowanie:

  • Mięso należy umyć, pokroić na kilka plastrów i rozbić tłuczkiem.
  • Następnie mięso nacieramy dokładnie przyprawami oraz olejem roślinnym.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kotlety kładziemy na ruszcie i pieczemy około 15 minut na każdej ze stron. Nasze kotlety schabowe są gotowe.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

sos rodzynkowo–miodowy

Sos Rodzynkowo–Miodowy

włoska kanpka z szynką parmeńską

Włoska Kanapka

Frytki Belgijskie

Frytki Belgijskie

Creme Brulee

Creme Brulee

Panna Cotta

Panna Cotta

zawijance z kurczaka w-szynce parmenskiej

Zawijańce z Kurczaka

Inne przepisy kulinarne:

sos orientalny

sos orientalny

Indyk w ziołach

Indyk W Ziołach

salatka z brokułow z cytryną i chili

Sałatka z Brokułów

salatka warzywna z krewetkami

Sałatka z Krewetkami

sos chrzanowy z koperkiem

Sos Chrzanowy

sos orzechowy

Sos Orzechowy

Klasyczne Burgery Wołowe

Klasyczne Burgery Wołowe

Ciasto na pizze

Ciasto na Pizze

makaron z serem

Makaron z Serem