Klopsiki mięsne to doskonały patent na domowy obiad. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Klopsiki możemy przygotować z mięsa wieprzowego lub wołowego, lub z kombinacji dwóch rodzajów mięs. Gotowe klopsiki idealnie komponują się z sosem pieczeniowym lub koperkowym oraz z puree ziemniaczanym.
Czas gotowania: 10 min
Czas przygotowania: 20 min
380 kalorii
6 porcje
Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
Bułka
4 łyżki mleka
Cebula
Jajko
Łyżka kwaśnej śmietany
Łyżeczka cukru
Łyżka oleju
Sól
Pieprz czarny
Liść laurowy
Ziele angielskie
Łyżka masła
Przygotowanie:
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilkanaście minut. Odciskamy ją z nadmiaru mleka.
Jajko rozbijamy do miseczki i mieszamy widelcem.
Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy aż się zeszkli.
Mielone mięso dodajemy do dużego garnka, dołączamy jajko, bułkę oraz cebulę, śmietanę i cukier. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Wszystko mieszamy. Wyrabiamy jednolitą masę.
Formujemy małe klopsiki tworząc kuleczki, możemy zwilżyć dłonie wtedy będzie to łatwiejsze.
Gotujemy 2 litry wody, lekko ją solimy, możemy dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy klopsiki około 5 minut, odsączamy je z wody.
Na patelni, gdzie smażyliśmy cebule dodajemy masło. Smażymy klopsiki około 5 minut, aż staną się zarumienione z obu stron. Nasze klopsiki są już gotowe. Idealnie komponują się z sosem pieczeniowym.
Podziel się przepisem na klopsiki mięsne ze znajomymi