Kaczka w jabłkach i rozmarynie polana delikatnym sosem

Kategoria: Mięso

Mięso z kaczki jest mniej popularne niż mięso z kurczaka i indyka, ale na pewno warto wypróbować ją na rodzinne obiady i specjalne okazje. Mięso z kaczki posiada lekko słodki, specyficzny smak. Doskonale komponuje się z jabłkami, cytrusami oraz cebulą i rozmarynem – ta kompozycja przypraw podkreśla wyjątkowy smak mięsa i sprawia, że będzie soczyste.

Kaczka w jabłkach i rozmarynie polana delikatnym soseme
Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 25 min
410 kalorii
4 porcje

Składniki:

  • 600 g mięsa z piersi kaczki
  • 2 jabłka
  • 2 cytryny
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Cebula
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Sól
  • Ząbek czosnku
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Mięso z piersi kaczki należy umyć, osuszyć i podzielić na równe części.
  • Ząbek czosnku zgniatamy. Nacieramy mięso równomiernie solą, czosnkiem oraz pieprzem.
  • Cytrusy obieramy ze skóry oraz kroimy na plasterki. Cebulę oraz jabłka również obieramy i kroimy na plasterki.
  • Mięso z kaczki układamy w naczyniu żaroodpornym. Okładamy ją cytrusami, cebulą oraz jabłkami. Polewamy wszystko miodem, olejem oraz odrobiną wody.
  • Mięso pieczemy ok 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W razie potrzeby do sosu można dodać kilka łyżek mąki, aby go zagęścić. Nasze wytworne danie jest już gotowe.
Podziel się przepisem ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

udka po indyjsku

Udka po indyjsku

wloska salatka z parmezanem i serem kozim

Włoska sałatka

panierowane krażki cebulowe

Panierowane krażki cebulowe

gołabki wegetariańskie

Gołabki wegetariańskie

placek drożdżowy

Placek drożdżowy

łatwe ciasto ucierane

Łatwe ciasto ucierane

Inne przepisy kulinarne:

surowka ogorkowo-cebulowa

Surówka ogorkowo-cebulowa

szynka zapiekana z makaronem

Szynka zapiekana z makaronem

domowa tortilla

Domowa Tortilla

tort cytrusowy

Tort Cytrusowy

pomaranczowa babka

Pomarańczowa Babka

jesienna sałatka z pieczoną dynią

Jesienna sałatka z pieczoną dynią