Kaczka po Poznańsku

Kategoria: Mięso

Kaczka po Poznańsku to specjał, w którym główne nuty smakowe gra delikatnie mięso kacze w towarzystwie jabłek. Warto spróbować przygotować kaczkę w ten sposób i zaskoczyć swoich przyjaciół lub rodzinę.

Czas gotowania: 60 min Czas przygotowania: 15 min
250 kalorii
8 porcji
Kaczka po Poznańsku

    Składniki:

  • około 1,2 kg mięsa z kaczki
  • 4 jabłka (reneta, ligol)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • sól i pieprz

    Przygotowanie

  • Kaczkę umyj i osusz.
  • Rozetrzyj czosnek z solą i natrzyj kaczkę z zewnątrz i w środku. Rozprowadź równomiernie majeranek. Odstaw na minimum godzinę do lodówki.
  • Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Nadziej nimi wnętrze kaczki. Zepnij wykałaczkami.
  • Tuszkę włóż do brytfanny i dodaj odrobinę wody. Piecz około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż do miękkości mięsa. Danie możesz podać z drożdżowymi pyzami oraz modrą, duszoną kapustą.
Podziel się przepisem na kaczkę po poznańsku ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe