Indyk w ziołach

Kategoria: Mięso

Indyk w ziołach z Podlasia to aromatyczne pieczone mięso, idealne na niedzielny obiad z rodziną lub przyjaciółmi. Soczyste i miękkie, idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, frytkami, puree oraz wszystkimi rodzajami surówek i sałatek. Poniższy przepis można wykorzystać również do przyrządzania mięsa z kurczaka.

Czas gotowania: 50 min Czas przygotowania: 10 min
350 kalorii
4 porcje
Indyk w ziołach
Podziel się przepisem na indyka w ziołach ze znajomymi

Składniki na ndyka w ziołach:

  • 500 g piersi z indyka pokrojonej w kawałki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Marchew pokrojona w plastry
  • Pietruszka pokrojona w plastry
  • Kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • Liść laurowy
  • Ząbek czosnku
  • Przyprawy mielone: kolendra, papryka czerwona, kminek,
    pieprz biały, gorczyca biała, sól

Przygotowanie indyka:

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki mięsa i smarujemy je olejem roślinnym.
  • Wsypujemy przyprawy i równomiernie mieszamy kawałki mięsa, aby zostały nimi pokryte.
  • Dodajemy marchew i pietruszkę.
  • Całość pieczemy około 50 minut, aż kawałki mięsa się zarumienią. Wtedy nasz indyk w ziołach z Podlasia jest już gotowy do podania.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Grzanki domowej roboty

Grzanki

sos do pizzy

Sos Do Pizzy

ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka z Kawałkami Czekolady

ciasto kakaowo żurawinowe

Ciasto Kakaowo-żurawinowe

#

Ryż Po Chińsku

sałatka turecka na ciepło

Sałatka Turecka

Inne przepisy kulinarne:

sałatka z pieczonej papryki

Sałatka Z Pieczonej Papryki

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka Z Łososiem

skrzydełka po indyjsku

Skrzydełka Po Indyjsku

sos orientalny

sos orientalny

zdrowy sos czosnkowy

Sos Czosnkowy

sos pesto domowej roboty

Sos Pesto

sałatka cezar

Sałatka Cezar

salatka grecka

Salatka Grecka

risotto z grzybami

Risotto z grzybami