Gulasz w stylu meksykańskim

Kategoria: Mięso

Gulasz to jedno z sztandarowych dań obecnych w kuchni polskiej. Popularne jest również w kuchni węgierskiej, gdzie towarzyszy mu smak wędzonej papryki. Jeśli szukasz kulinarnych eksperymentów, które okażą się strzałem w dziesiątkę, wypróbuj nasz przepis na gulasz w stylu meksykańskim. Zachwyci Cię smakiem kolendry, pikantnej papryki i czarnej fasoli oraz bogatym, mięsnym aromatem.

Gulasz w stylu meksykańskim
Czas gotowania: 60 min Czas przygotowania: 15 min
360 kalorii
4 porcje

Składniki:

  • 250 g wołowiny z łopatki
  • 150 g wędzonych żeberek
  • 100 g boczku
  • 500 g czarnej fasoli
  • Łyżka posiekanej kolendry
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Cebula
  • Papryka ostra
  • Ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  • Wołowinę, żeberka oraz boczek umieść w głębokim garnku i zalej wodą. Dodaj do smaku liść laurowy oraz parę ziarenek ziela angielskiego. Gotuj około godziny, aż mięso będzie miękkie.
  • Czarną fasolę odsącz i zmiksuj, a następnie dodaj do mięsa.
  • Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną paprykę ostrą, cebulę oraz czosnek. Gdy się zeszkli, dodaj do garnka z mięsem.
  • Całość podgrzej i gotuj ok 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Przed podaniem posyp danie świeżą kolendrą. Nasz gulasz jest już gotowy.
Podziel się przepisem na gulasz ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

poledwiczki z zielonym pieprzem

Polędwiczki

kotlet schabowy z rusztu

Kotlet Schabowy

owocowe ptasie mleczko

Ptasie Mleczko

cytrynowy mus z kaszy mannej

Mus z Kaszy Mannej

domowe ciasto porzeczkowe

Ciasto Porzeczkowe

sos cebulowy

Sos Cebulowy

Inne przepisy kulinarne:

surowka ogorkowo-cebulowa

Surówka ogorkowo-cebulowa

szynka zapiekana z makaronem

Szynka zapiekana z makaronem

domowa tortilla

Domowa Tortilla

tort cytrusowy

Tort Cytrusowy

pomaranczowa babka

Pomarańczowa Babka

jesienna sałatka z pieczoną dynią

Jesienna sałatka z pieczoną dynią