Gulasz to jedno z sztandarowych dań obecnych w kuchni polskiej. Popularne jest również w kuchni węgierskiej, gdzie towarzyszy mu smak wędzonej papryki. Jeśli szukasz kulinarnych eksperymentów, które okażą się strzałem w dziesiątkę, wypróbuj nasz przepis na gulasz w stylu meksykańskim. Zachwyci Cię smakiem kolendry, pikantnej papryki i czarnej fasoli oraz bogatym, mięsnym aromatem.
Czas gotowania: 60 min
Czas przygotowania: 15 min
360 kalorii
4 porcje
Składniki:
250 g wołowiny z łopatki
150 g wędzonych żeberek
100 g boczku
500 g czarnej fasoli
Łyżka posiekanej kolendry
Liście laurowe
Ziele angielskie
Cebula
Papryka ostra
Ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę, żeberka oraz boczek umieść w głębokim garnku i zalej wodą. Dodaj do smaku liść laurowy oraz parę ziarenek ziela angielskiego. Gotuj około godziny, aż mięso będzie miękkie.
Czarną fasolę odsącz i zmiksuj, a następnie dodaj do mięsa.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną paprykę ostrą, cebulę oraz czosnek. Gdy się zeszkli, dodaj do garnka z mięsem.
Całość podgrzej i gotuj ok 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Przed podaniem posyp danie świeżą kolendrą. Nasz gulasz jest już gotowy.