Golonka w piwie to potrawa, która przywodzi nam na myśl Bawarię. To aromatyczne danie przywodzi nam na myśl Oktobertfest, czyli Niemiecki festiwal piwa. Z naszym przypisem przygotujesz najlepszą, świeżą i kruchą golonkę w piwie, która spodoba się Twojej rodzinie i będzie doskonałym pomysłem na obiad w letni dzień. Przygotowanie tego danie wymaga trochę czasu, ale doskonały smak wszystko Ci wynagrodzi.
Czas gotowania: 60 min
Czas przygotowania: 40 min
560 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na golonke w piwie ze znajomymi
Mięso należy umyć, włożyć do dużego garnka. Do wody dodajemy pieprz w ziarenkach, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny.
Po godzinie dodajemy umyte, obrane marchewki, pietruszkę, seler oraz por. Solimy. Gotujemy jeszcze przez godzinę czasu, wyjmujemy i studzimy.
W naczyniu żaroodpornym robimy marynatę. Mieszamy piwo z majerankiem, czosnkiem, papryką mieloną, kminkiem. Wkładamy golonki i odstawiamy na godzinę, aby mięso nabrało smaku i aromatu.
Wkładamy golonki do piekarnika na godzinę w 200 stopniach. Co jakiś czas polewamy je marynatą. Gotowe danie możemy podać z zasmażaną kapustą.