Bigos domowy

Kategoria: Mięso

Bigos to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej, można go przyrządzać na wiele sposobów. To danie możesz podać z świeżo upieczonym chlebem. Jest proste do przygotowania i aromatyczne.

Czas gotowania: 40 min Czas przygotowania: 15 min
250 kalorii
6 porcji
Bigos domowy

    Składniki:

  • 1 kg poszatkowanej kapusty kiszonej
  • 500 g mięsa wieprzowego i wołowego
  • dwie cebule
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 3 suszone śliwki
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • ząbek czosnku
  • pieprz i sól

    Przygotowanie

  • Ugotuj kapustę kiszoną.
  • Mięso pokrojone w kostkę duś na oleju z dwoma cebulami. Dopraw do smaku przyprawami, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie.
  • Zawartość patelni dodaj do ugotowanej kapusty, dodając przecier pomidorowy i suszone śliwki. Gotuj do miękkości. Twój aromatyczny bigos jest już gotowy. Najlepiej podawać go z chlebem.
Podziel się przepisem na bigos domowy ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe