Aromatyczne zrazy

Kategoria: Mięso

Zrazy wołowe to jeden z rarytasów kuchni polskiej – mają aromat cebulki oraz pieczeni, doskonale komponują się z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotowe zrazy najlepiej podawać w sosie, który pojawi się podczas duszenia – można zagęścić go mąką. Danie podajemy z ziemniakami, kaszą lub makaronem oraz w towarzystwie surówek warzywnych.

Aromatyczne zrazy
Czas gotowania: 50 min Czas przygotowania: 20 min
440 kalorii
4 porcje

Składniki:

  • 600 g mięsa wołowego bez kości
  • Łyżka mąki
  • Łyżka smalcu
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy

Przygotowanie:

  • Mięso płuczemy, kroimy na cztery części. Rozbijamy je tłuczkiem, formując plastry grubości 1 cm. Plastry solimy i obtaczamy w mące.
  • Na patelni rozgrzewamy kawałek smalcu i obsmażamy mięso z dwóch stron.
  • Obsmażone mięso przekładamy do dużego garnka i dolewamy około pół szklanki wody, dusimy pod przykryciem.
  • Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do czasu jej zaszklenia.
  • Cebulę oraz ziele angielskie i liść laurowy dodajemy do garnka z mięsem, dodajemy również cebulę i dusimy jeszcze ok. 40 minut.
Podziel się przepisem na zrazy ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

aromatyczna pieczen z wieprzowiny

Pieczeń z wieprzowiny

szynka gotowana

Szynka gotowana

tacos z kurczakiem

Tacos z kurczakiem

aromatyczny kurczak z rożna

Kurczak z rożna

panierowane skrzydelka z kurczaka

Panierowane skrzydełka z kurczaka

kurczak w migdałach

Kurczak w migdałach

Inne przepisy kulinarne:

sos rodzynkowo-miodowy

Sos Rodzynkowo–Miodowy

włoska kanpka z szynką parmeńską

Włoska Kanapka

Frytki Belgijskie

Frytki Belgijskie

Creme Brulee

Creme Brulee

Panna Cotta

Panna Cotta

zawijance z kurczaka w-szynce parmenskiej

Zawijańce z Kurczaka