Aromatyczna pieczeń z wieprzowiny

Kategoria: Mięso

Znajomi lub rodzina przychodzą na świąteczny obiad? Zaskocz ich niezwykłym daniem, jakim jest pieczona wieprzowina z nutą śliwek. W prosty sposób w zaciszu własnego domu wyczarujesz to niekonwencjonalne danie. Dobrym dodatkiem do pieczonej wieprzowiny będzie kasza jęczmienna, która podkreśli delikatny smak mięsa.

Aromatyczna pieczeń z wieprzowiny
Czas gotowania: 60 min Czas przygotowania: 20 min
430 kalorii
8 porcje
Podziel się przepisem ze znajomymi

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 200 g śliwek
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • Łyżka oleju lub smalcu
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Z łopatki należy odciąć część z tłuszczem. Łopatkę myjemy i kroimy w kostki. Solimy oraz dodajemy pieprz po czym obsmażamy mięso a oleju lub smalcu, do czasu aż się zarumieni.
  • Mięso należy przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodajemy ząbki czosnku oraz sok jabłkowy i sos sojowy. Wszystko mieszamy i zalewamy mięso. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
  • Przykryte naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni oraz pieczemy około 50 minut.
  • Śliwki należy umyć i osuszyć, przekroić na połówki oraz usunąć pestki. Dodajemy je do naczynia z mięsem i odkryte wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Nasza wieprzowina jest już gotowa.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

paryskie makaronki

Paryskie Makaronki

sos guacamole

Sos Guacamole

sos pikantny

Sos Pikantny

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Zielona sałatka z warzyw

Zielona sałatka z warzyw

lody waniliowe

Lody waniliowe

Inne przepisy kulinarne:

poledwiczki z zielonym pieprzem

Polędwiczki

kotlet schabowy z rusztu

Kotlet Schabowy

owocowe ptasie mleczko

Ptasie Mleczko

cytrynowy mus z kaszy mannej

Mus z Kaszy Mannej

domowe ciasto porzeczkowe

Ciasto Porzeczkowe

sos cebulowy

Sos Cebulowy