Zapiekanka ziemniaczana z bekonem

Kategoria: Makaron

Zapiekanka ziemniaczana z bekonem to proste danie z piekarnika, które jest idealną przekąską. Może służyć jako przystawka do obiadu, albo ciekawa kolacja. Smak ziemniaków został podkreślony serem Parmezanem oraz delikatnym smakiem brokułów. Charakteru daniu dodaje intensywny zapach

Zapiekanka ziemniaczana z bekonem
Czas gotowania: 35 min Czas przygotowania: 15 min
350 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na zapiekankę ze znajomymi

Składniki:

  • Pół brokułu pociętego na drobne różyczki
  • Cebula pokrojona na plastry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g obranych ziemniaków, pokrojonych w plasterki
  • 100 g bekonu w plasterkach
  • 3 łyżki startego Parmezanu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  • W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek oraz dodajemy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy również ziemniaki oraz odrobinę wody. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
  • Miksujemy ziemniaki na krem, dodajemy sól i pieprz.
  • Wkładamy krem do naczynia żaroodpornego, układamy kawałki brokuła oraz bekon. Wszystko posypujemy parmezanem. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Nasza zapiekanka ziemniaczana z bekonem jest już gotowa.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

sos rodzynkowo-miodowy

Sos Rodzynkowo–Miodowy

włoska kanpka z szynką parmeńską

Włoska Kanapka

Frytki Belgijskie

Frytki Belgijskie

Creme Brulee

Creme Brulee

Panna Cotta

Panna Cotta

zawijance z kurczaka w-szynce parmenskiej

Zawijańce z Kurczaka

Inne przepisy kulinarne:

poledwiczki z zielonym pieprzem

Polędwiczki

kotlet schabowy z rusztu

Kotlet Schabowy

owocowe ptasie mleczko

Ptasie Mleczko

cytrynowy mus z kaszy mannej

Mus z Kaszy Mannej

domowe ciasto porzeczkowe

Ciasto Porzeczkowe

sos cebulowy

Sos Cebulowy

Łatwy sos barbecue

Sos Barbecue

herbata z imbirem cytryną i miodem

Herbata z Imbirem

Parowki w Cieście

Parowki w Cieście