Włoski makaron z pesto

Kategoria: Makaron

Makaron z sosem pesto to kwintesencja smaku włoskiej kuchni. Z naszym przepisem przygotujesz swój własny sos pesto, który zachwyca aromatem ziół i jest o wiele lepszy od gotowych produktów dostępnych w sklepach. Doskonale komponuje się z każdym rodzajem makaronu. Gotowe pesto możesz również zalać oliwą i przechowywać w lodówce.

Włoski makaron z pesto
Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 15 min
350 kalorii
4 porcje

Składniki:

  • 2 pęczki świeżej bazylii
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • Łyżka mielonych orzechów piniowych
  • 100 ml oliwy
  • 80 g parmezanu
  • Ząbek czosnku
  • Pieprz
  • Makaron

Przygotowanie:

  • Czosnek należy obrać i zgnieść. Do blendera wrzucamy czosnek, pokrojoną bazylię, oliwę, dodajemy parmezan i przyprawy. Możemy również zmieszać składniki w garnku blenderem ręcznym.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podgrzewamy delikatnie nasze pesto.
  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy makaron i rozdzielamy go na porcje.
  • Polewamy makaron sosem i posypujemy startym parmezanem. Nasze włoskie danie jest gotowe.
Podziel się przepisem ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

paryskie makaronki

Paryskie Makaronki

sos guacamole

Sos Guacamole

sos pikantny

Sos Pikantny

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Zielona sałatka z warzyw

Zielona sałatka z warzyw

lody waniliowe

Lody waniliowe

Sprawdż też: Szybki, prosty i tani przepis na krążki cebulowe.

Inne przepisy kulinarne:

sos rodzynkowo-miodowy

Sos Rodzynkowo–Miodowy

włoska kanpka z szynką parmeńską

Włoska Kanapka

Frytki Belgijskie

Frytki Belgijskie

Creme Brulee

Creme Brulee

Panna Cotta

Panna Cotta

zawijance z kurczaka w-szynce parmenskiej

Zawijańce z Kurczaka