Czy wiesz, że słowo "Carbone" jest włoską nazwą i oznacza "węgiel" po włosku? Prawdopodobnie Pasta Carbonara pochodzi z włoskiej kuchni. Niektórzy uważają, że to danie było niegdyś głównym pożywieniem dla górników pracujących we Włoszech. Dlatego możesz być pewien, że jest to naprawdę pożywna i szybka w przygotowaniu potrawa o tanim koszcie.
Czas gotowania: 20 min
Czas przygotowania: 20 min
440 kalorii
8 porcje
Podziel się przepisem na spaghetti carbonara ze znajomymi
Aby ugotować makaron spaghetti, wlej wodę do garnka i umieść na średnim ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia i dopraw solą, a następnie dodaj spaghetti i gotuj aż będzie al dente.
Posiekaj pietruszkę, słoninę/bekon i zmiel czosnek. Włóż bekon do patelni i smaż na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Odsącz boczek na ręcznikach papierowych, odłóż na bok i odłóż trochę tłuszczu z bekonu na później.
Posiekaj cebulę i użyj tej samej patelni, aby ugotować ją na średnim ogniu do złotego koloru. Podczas gotowania dodaj czosnek.
Utrzep jajka. Dodaj makaron spaghetti do tej samej patelni, dodaj usmażoną słoninę/bekon i wymieszaj razem wszystkie składniki. Dodaj utrzepane jajka, gotuj wszystko na małym ogniu i podrzucaj do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody. Dodaj parmezan i podrzuć znów kilka razy.
Przypraw odrobiną soli i pieprzu, nałóż na talerz i posyp świeżą pietruszką po wierzchu. Spaghetti Carbonara jest gotowe do spożycia.