Włoska kanapka z szynką parmeńską

Kategoria: Fast-food

Włoska kanapka to prosty sposób na ciekawą i szybką kolację. Podstawą dania jest szynka parmeńska, czyli surowa, lekko podsuszona szynka z udźców wieprzowym. Pochodzi z prowincji Parma, charakteryzuje się łagodnym słodkim smakiem i pełnym aromatem. W dodatku z warzywami tworzy doskonałą kompozycję.

Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 10 min
380 kalorii
4 porcje
Włoska kanapka z szynką parmeńską,  bazylią i pomidorami
Podziel się przepisem na kanapkę ze znajomymi

Składniki:

  • 8 kromek chleba
  • Odrobinę masła
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • Oliwki czarne ok. 24 sztuk
  • Cebula czerwona pokrojona w plastry
  • Ser mozzarella pokrojony w plasterki

Przygotowanie:

  • Nagrzewamy piekarnik do ok 200 stopni
  • Kromki chleba smarujemy masłem oraz przykrywamy równomiernie serem mozzarella pokrojonym w plasterki.
  • Na serze równomiernie układamy szynkę parmeńską, a na wierzch dodajemy pokrojone oliwki czarne oraz cebulę czerwoną. Zamykamy drugą częścią kromki.
  • Kanapki pieczemy w piekarniku ok 10 minut do czasu aż się zarumienią. Nasze kanapki włoskie z szynką parmeńską są już gotowe do podania.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

ciasto kakaowo żurawinowe

Ciasto Kakaowo-żurawinowe

Ryż Po Chińsku

Ryż Po Chińsku

sałatka turecka na ciepło

Sałatka Turecka

sałatka z pieczonej papryki

Sałatka Z Pieczonej Papryki

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka Z Łososiem

skrzydełka po indyjsku

Skrzydełka Po Indyjsku

Inne przepisy kulinarne:

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

Kakao domowej roboty

Kakao

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe

Paluszki Serowe

Paluszki Serowe

Pieczone Ziemniaki

Pieczone Ziemniaki

zdrowy sos czosnkowy

Sos Czosnkowy

sos pesto domowej roboty

Sos Pesto