Panierowane skrzydełka z kurczaka

Kategoria: Kurczak

Pieczone skrzydełka to jedno z najbardziej popularnych dań fast food. Na rynku gastronomicznym możemy znaleźć wiele barów, których specjalnością są pieczone kurczaki – choćby najpopularniejszy gigant, jakim jest KFC. Sekretem skrzydełek jest odpowiednia panierka oraz ciasto, dzięki czemu kurczak jest odpowiednio przyprawiony, z chrupiącą panierką oraz soczystym wnętrzem.

Panierowane skrzydełka z kurczaka
Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 45 min
320 kalorii
8 porcje
Podziel się przepisem ze znajomymi

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • Dwie szklanki mąki typ 450
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka pieprzu cayenne
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Olej

Przygotowanie:

  • Skrzydełka myjemy i osuszamy. Posypujemy solą, papryką oraz pieprzem cayenne. Odstawiamy na kilka minut.
  • Do miseczki należy wlać mleko, jajka, szklankę mąki oraz przyprawy. Wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki.
  • Skrzydełka wkładamy do ciasta i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  • Do głębokiej patelni wlewamy olej (najlepiej rzepakowy), tak aby ją wypełnić. Nagrzewamy olej.
  • Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej skrzydełka w panierce a następnie kładziemy je do mocno rozgrzanego oleju. Smażymy około 15 min, aż będą rumiane. Następnie je odsączamy. Nasze skrzydełka są gotowe do spożycia.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

surowka ogorkowo-cebulowa

Surówka ogorkowo-cebulowa

szynka zapiekana z makaronem

Szynka zapiekana z makaronem

domowa tortilla

Domowa Tortilla

tort cytrusowy

Tort Cytrusowy

pomaranczowa babka

Pomarańczowa Babka

jesienna sałatka z pieczoną dynią

Jesienna sałatka z pieczoną dynią

Inne przepisy kulinarne:

poledwiczki z zielonym pieprzem

Polędwiczki

kotlet schabowy z rusztu

Kotlet Schabowy

owocowe ptasie mleczko

Ptasie Mleczko

cytrynowy mus z kaszy mannej

Mus z Kaszy Mannej

domowe ciasto porzeczkowe

Ciasto Porzeczkowe

sos cebulowy

Sos Cebulowy