Kartofelki

Kategoria: Fast Food

Bardzo popularną przekąską, oferowaną przez wiele restauracji typu fast food są kartofelki. Te ziemniaczane przekąski bez trudu przygotujesz we własnej kuchni. Idealnie sprawdzą się zarówno jako osobna przekąska, jak i dodatek do dań mięsnych czy rybnych.

Czas gotowania: 40 min Czas przygotowania: 10 min
350 kalorii
4 porcje
Kartofelki

    Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • olej słonecznikowy
  • dwie łyżki papryki słodkiej
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz

    Przygotowanie

  • Ziemniaki umyj, osusz i obierz ze skórki. Potnij je na połówki i na mniejsze części w kształt łódeczek.
  • Łódeczki równomiernie natrzyj olejem słonecznikowym.
  • Na talerzu zmieszaj paprykę słodką, pieprz cayenne, kurkumę. Obtaczaj równomiernie łódeczki i rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  • Piecz około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W połowie czasu pieczenia przerzuć ziemniaczki na drugą stronę.
Podziel się przepisem na kartofelki ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe