Domowe frytki belgijskie

Kategoria: Fast-food

Frytki belgijskie pojawiły się w Polsce kilkanaście miesięcy temu, i już zdobyły rynek fast food. Tą niedrogą, szybką przekąskę możesz również przygotować w domu. Zrób razem z nami domowe frytki belgijskie. Idealnie smakują razem z sosami. Przepisy na ciekawe sosy znajdziesz również na naszej stronie.

domowe frytki belgijskie
Czas gotowania: 20 min Czas przygotowania: 10 min
350 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na frytki ze znajomymi

Składniki:

  • 8 ziemniaków z dużą zawartością skrobi np. Lord, Finezja
  • Łyżeczka cukru
  • Szczypta soli morskiej
  • Olej roślinny

Przygotowanie:

  • W garnku zagotuj litr wody z cukrem.
  • Pokrojone w łódeczki ziemniaki wrzuć do wrzątku i gotuj około 4 minut. Osusz je na ręczniku papierowym.
  • W głębokim garnku rozgrzej olej roślinny i wrzuć porcję frytek. Olej powinien całkowicie przykryć ziemniaki. Smaż je przez kilka minut. Odsącz frytki i ostudź olej.
  • Rozgrzej olej ponownie i smaż te same frytki aż staną się lekko zarumienione.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

ciasto kakaowo żurawinowe

Ciasto Kakaowo-żurawinowe

#

Ryż Po Chińsku

sałatka turecka na ciepło

Sałatka Turecka

sałatka z pieczonej papryki

Sałatka Z Pieczonej Papryki

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka Z Łososiem

skrzydełka po indyjsku

Skrzydełka Po Indyjsku

Inne przepisy kulinarne:

sałatka cezar

Sałatka Cezar

salatka grecka

Salatka Grecka

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Łatwy sos barbecue

Sos Barbecue

herbata z imbirem cytryną i miodem

Herbata z Imbirem

Parowki w Cieście

Parowki w Cieście

Grzanki domowej roboty

Grzanki

sos do pizzy

Sos Do Pizzy

ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka z Kawałkami Czekolady