Suflet czekoladowy

Kategoria: Deser

Suflet czekoladowy to wykwintny i bardzo elegancki deser, który bazuje na delikatności czekolady. Z pewnością zachwyci podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy. Jego przygotowanie nie jest łatwe, ale wyjątkowy smak wynagrodzi podjęcie tego kulinarnego wyzwania. Najlepiej podawać go na ciepło, w dodatku śmietany lub sosu czekoladowego. Szybki, prosty i tani przepis na suflet czekoladowy.

Suflet czekoladowy
Czas gotowania: 25 min Czas przygotowania: 30 min
420 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem na suflet ze znajomymi

Składniki:

  • 4 jajka
  • 5 łyżek czekolady w proszku (niesłodzonej)
  • Pół szklanki cukru
  • 150 g mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masło do smarowania formy

Przygotowanie:

  • Oddzielamy żółtka od białek, ucieramy z cukrem na gładką masę.
  • Przesianą mąkę mieszamy z sypką czekoladą i proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do utartych jajek.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera, dodajemy do ciasta i mieszamy.
  • Ciasto wlewamy do wysmarowanych masłem form.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 25 minut. Nasz suflet jest już gotowy.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

ciasto kakaowo żurawinowe

Ciasto Kakaowo-żurawinowe

Ryż Po Chińsku

Ryż Po Chińsku

sałatka turecka na ciepło

Sałatka Turecka

sałatka z pieczonej papryki

Sałatka Z Pieczonej Papryki

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka Z Łososiem

Wiejskie ziemniaczki

Wiejskie ziemniaczki

Inne przepisy kulinarne:

Łatwy sos barbecue

Sos Barbecue

herbata z imbirem cytryną i miodem

Herbata z Imbirem

Parowki w Cieście

Parowki w Cieście

Grzanki domowej roboty

Grzanki

sos do pizzy

Sos Do Pizzy

ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka z Kawałkami Czekolady