Słodkie rogaliki

Kategoria: Deser

Nazwa rogalik pochodzi od rogów krowy, które przypomina swoim kształtem. Nasze słodkie rogaliki to idealne łakocie, które możesz upiec dla bliskiej osoby. Ich atutem jest, że zachowują swoją świeżość nawet przez kilka dni. Będą niezastąpionym dodatkiem do kawy lub herbaty. Szybki, prosty i tani przepis na słodkie rogaliki.

Słodkie rogaliki
Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 15 min
170 kalorii
8 porcje
Podziel się przepisem na rogaliki ze znajomymi

Składniki:

  • 100 g migdałów w płatkach
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g margaryny
  • 60 g cukru pudru
  • Szczypta wanilii w proszku

Przygotowanie:

  • Mąkę należy przesiać. Dodajemy do niej masło i mieszamy razem, łączymy migdały. Wszystko zagniatamy i studzimy.
  • Formujemy wałek i kroimy na kawałki o długości około 6 cm. Kształtujemy znich rogaliki.
  • Rogaliki należy ułożyć na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 170 stopniach około 10 – 15 minut.
  • Rogaliki posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z wanilią w proszku. Nasze domowe rogaliki są już gotowe, aby uświetnić rodzinny podwieczorek.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Pieczone Ziemniaki

Pieczone Ziemniaki

zdrowy sos czosnkowy

Sos Czosnkowy

sos pesto domowej roboty

Sos Pesto

sałatka cezar

Sałatka Cezar

salatka grecka

Salatka Grecka

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Inne przepisy kulinarne:

paryskie makaronki

Paryskie Makaronki

sos guacamole

Sos Guacamole

sos pikantny

Sos Pikantny

surowka ogorkowo-cebulowa

Surówka ogorkowo-cebulowa

szynka zapiekana z makaronem

Szynka zapiekana z makaronem

domowa tortilla

Domowa Tortilla

tort cytrusowy

Tort Cytrusowy

pomaranczowa babka

Pomarańczowa Babka

jesienna sałatka z pieczoną dynią

Jesienna sałatka z pieczoną dynią