Sernik tradycyjny

Kategoria: Deser

Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast, które podaje się w Polsce. Jest uniwersalny. Idealnie sprawdzi się zarówno na niewielkie przyjęcia w gronie znajomych, jak i na większe okazje jak święta, śluby czy przyjęcia z okazji chrztu dziecka. Jest także doskonałym uzupełnieniem podwieczorku i popołudniowej kawy. Szybki, prosty i tani przepis na sernik tradycyjny.

Sernik tradycyjny
Czas gotowania: 50 min Czas przygotowania: 20 min
300 kalorii
8 porcji
Podziel się przepisem na sernik ze znajomymi

Składniki:

  • 1000 g twarogu (zmielonego 3 razy lub gotowego do przygotowania sernika)
  • Budyń waniliowy
  • 5 jaj kurzych
  • Szklanka cukru pudru
  • Łyżka migdałów
  • Dwie łyżki rodzynek
  • Łyżka skórki pomarańczowej
  • Masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

  • Ser, jajka oraz cukier miksujemy w mikserze. Kolejno dodajemy budyń oraz rodzynki i skórkę cytrynową.
  • Tortownicę należy wysmarować masłem lub tłuszczem i wlać do niej masę tortową.
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut. Nasz sernik jest już gotowy do podania.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Nadziewane Pomidory

Nadziewane Pomidory

Pieczeń Rzymska

Pieczeń Rzymska

Gulasz Węgierski

Gulasz Węgierski

słodkie rogaliki

Słodkie rogaliki

muffinki z wisniami

Muffinki z wiśniami

Wieprzowina w sosie słodko - kwaśnym

Wieprzowina w sosie

Inne przepisy kulinarne:

paryskie makaronki

Paryskie Makaronki

sos guacamole

Sos Guacamole

sos pikantny

Sos Pikantny

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Zielona sałatka z warzyw

Zielona sałatka z warzyw

lody waniliowe

Lody waniliowe